2016. dec.
28
  
Kategória: egyéb hirek - Közzétette: nordi

2014. szept.
05
  Megmondtuk: felejtsd el az eurót!
Kategória: európai gazdaság - Közzétette: nordi
szerző: Cinkotai Norbert

Hónapok óta szajkózzuk, jön az euró gyengülése a dollárral szemben, így szinte kár is figyelni az forint-euró árfolyamát, mivel a dollárral szemben mutatkozik a nagyobb leértékelődés. Hiba lenne tétlenül nézni.
Akar részvényekkel pénzt keresni?
Az elmúlt hónapokban intenzív gyengülésbe kezdett az euró, augusztus 25-i cikkünk idején az EURUSD 1,32-nél járt. Mario Draghi tegnapi szavai, no meg az EKB újabb kamatvágása után viszont már 1,29 közelébe értünk.


Két érdekességre hívnám fel a figyelmet. Az egyik, hogy az EURUSD napi grafikonján annyira intenzív lett az esés mértéke, hogy az RSI indikátor már a 11. egymást követő napon van 30 alatt. Erre utoljára, és az euró történetében egyetlen egyszer 1997 július végén került sor. Akkor 13 napig tartott a sorozat.

Mi az RSI?
Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.
Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.
Ez persze nem azt jelenti, hogy az EURUSD mozgásában azonnal korrekciónak kell jönnie, de az mindenesetre figyelemre méltó, hogy mennyire egyértelműen az euró gyengülésre szavaznak most a befektetők. Nem lennék meglepve, ha a következő hetekben, miután alaposan megrágták Draghi szavait, jönne egy kisebb felfelé kör.

A piacok természete
A másik érdekesség inkább a piacok természetével kapcsolatos. Hiába gondolták ugyanis sokan az elemzők közül, hogy 2013-ban már erősödnie kell a dollárnak, erre látszólag sokat kellett várnunk. Idővel azonban győzedelmeskedtek az észérvek, indokolatlan ugyanis, hogy az EURUSD 1,4 közelében legyen, miközben a két térség (eurózóna és USA) monetáris politikája egyre inkább szétválik.Az EURUSD napi grafikonja (Forrás: AmiBroker, Investor.)

A fundamentumok tehát főleg hosszú távon fejtik ki hatásukat, a rövid távú mozgások még nem jelentik azt, hogy igazunk lenne. Inkább csak mutatják, hogy most többen fogadnak az euró gyengülésére, és a dollár erősödésére. Ennyire egyértelmű? Nyilván egyfelől igen, más felől viszont a szentiment okán indokolt lehet, hogy rövid távon jöjjön egy kisebb korrekció. Hangsúlyozom, rövid távon.

forrás:/investor/

2014. jan.
17
  Kész, vége: újabb multi vonul ki Európából
Kategória: európai gazdaság - Közzétette: nordi
Megkezdődött a Chevrolet márka szervezett piaci kivezetésének előkészítése Magyarországon is, a budaörsi székhelyű Chevrolet Central and Eastern Europe (CCEE) az anyavállalat tavaly decemberi bejelentése után azonnal nekilátott a szervezésének - olvasható a cég tájékoztatásában.

A General Motors december 5-én jelentette be, hogy 2015-ig kivonja a Chevrolet márkát Európából. A döntést az európai autópiac kedvezőtlen helyzetével és a teljesületlen üzleti elvárásokkal indokolták.

Kaszás Zoltán, a CCEE PR-igazgatója elmondta: ügyfeleiket már postai úton értesítették, valamint weboldalukon adnak tájékoztatást a kivezetéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, és arról, hogy hogy az autók szervizelése és az ellátás eredeti alkatrészekkel változatlan módon fennmarad. Garanciális vállalásaiért szintén helytáll a cég a kivezetés után is.

Kaszás Zoltán tájékoztatása szerint már megkezdték az egyeztetéseket a márkakereskedőkkel, amelyek eredményeképpen legkésőbb 2015 decemberéig lezárul az új Chevrolet-k értékesítése Magyarországon is. A GM elvárásai szerint az eredeti alkatrészek legalább a következő tíz éven át a rendelkezésre fognak állni, a szervizt javarészt a meglevő hálózaton keresztül biztosítanák.

Magyarországon a GM hálózatában 23 kereskedés foglakozik új Chevrolet-k értékesítésével, esetenként márkaszervizzel. Kaszás Zoltán jelezte: a kereskedések független gazdasági szereplők, nagyobb hányaduk már korábban is foglalkozott egyidejűleg az Opel és az egyéb márkák értékesítésével, további tevékenységükről a tulajdonosaik döntenek.

A cég közelmúltbeli példákra hivatkozva honlapján azt írja, hogy a kivonulás bejelentése nem eredményez jelentős értékvesztést a nemrég vásárolt autóknál. Emiatt a vásárlók kárpótlását nem tervezik - szögezi le a CCEE.

A PR-igazgató kitért arra, hogy a budaörsi központ az Opel márka központjaként és a General Motors pénzügyi szolgáltató központjaként működik 2016-tól.A Chevrolet értékesítése a márka európai megjelenését követően, 2005-ben indult el Magyarországon, piaci részesedése akkor még elérte a 4,67 százalékot. Azóta összesen több mint 39 ezer Chevrolet került magyar vevőkhöz, 2013-ban pedig 686 autót értékesítettek a 62 ezres magyar piacon.

Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke elmondta: nem volt még példa arra, hogy valamely gépkocsimárka ilyen módon vonult volna ki Magyarországról. Az egyesület álláspontja szerint a GM üzleti döntésének nem lesz érezhető hatása a magyar autópiacra, más márkák gyorsan betöltik a keletkezett űrt.

forrás:/mti/
2014. jan.
08
  Tíz elképesztő gazdasági jóslat 2014-re
Kategória: világgazdaság - Közzétette: nordi
A Saxo Bank 2004 óta minden évben közzéteszi előrjelzését a világgazdaság alakulásával kapcsolatban. Az ideiben is van jó pár meglepetés! Szándékosan meghökkentő és szélsőséges, de gazdaságilag és politikailag el képzelhető forgatókönyveket vázolnak fel.

Előrejelzésük szerint 2014-ben az EU vagyonadót vezet be, az EU legnagyobb képviselői csoportja az unióellenes szövetség lesz, a technológiai cégek Nagy Ötösére keserves kijózanodás vár; az amerikai és a német gazdaság – amelyekre egész régiók fejlődési esélyei épülnek – nem indul növekedésnek, az olaj ára pedig 80 dollárra zuhan.

Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza szerint a jóslatok jelentősége leginkább abban rejlik, hogy szándékosan meghökkentő és szélsőséges, de gazdaságilag és politikailag el képzelhető forgatókönyveket vázolnak fel, amelyeket a befektetőknek saját stratégiáik elkészítésekor figyelembe kell venniük.

És nem is pesszimisták?

„Az előrejelzések nem pesszimizmusból fakadnak, mindössze abból a felismerésből, hogy valódi változás, fejlődés rendszerint csak akkor történik, amikor a megszokott módszerek kudarca ezt kikényszeríti. A világgazdaság jövője a mai válsághelyzetek megoldásán múlik; a stratégiai változásokon, amelyek a sikeres alkalmazkodást és az előrelépést jelenthetik” – hangsúlyozza Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza. – „A kilátások, amelyeket elképesztő előrejelzéseinkben vázoltunk, egyszerre szolgálhatnak vészcsengőként és útmutatásként a jelenlegi folyamatokból kiinduló megoldásokat, lehetőségeket kereső dönt&eacut e;shozók, illetve befektetők számára.”

1. Erősödő központi beavatkozás

Az Európai Unió a társadalmi terhek enyhítése érdekében 5-10 százalékos vagyonadót vezet be, amely a 100 ezer dollár vagy 100 ezer euró feletti megtakarításokat érinti – a jelenlegihez hasonló válságok során ez nyújtana védelmet az adósoknak, a bankoknak és a kormányoknak. A befektetők a tárgyi eszközök felé fordulnak, és megszabadulnak a túlértékelt immateriális javaktól.


2. Unióellenesség az Európai Parlamentben

A 2014-es európai parlamenti választásokat követően a páneurópai és unióellenes szövetség válik a legnagyobb képviselői csoporttá. A mostanáig domináns nagy pártok háttérbe szorulnak, az államfők és kormányfők nem tudnak Európai Bizottsági elnököt választani, és Európa politikai és gazdasági zűrzavarba kerül. Az erre a forgatókönyvre építő befektetők német Bundokat vásárolnak, a spanyol államkötvényektől inkább megszabadulnak.

3. Német visszaesés

Az életszínvonal-emeléssel, a reálbérek növekedésével a versenyképesség csökken, csakúgy, mint a kereskedelmi többlet. A 2014-es 1,7 százalékos növekedéshez fűzött remények csalódáshoz vezetnek, a 10 éves német államkötvény hozama 1 százalékosra esik vissza.

4. 40 százalékot zuhan a CAC 40

A francia kormány nem talál megoldást a versenyképesség hiányára, és növekedést sem tud elérni. A válság óta gyengélkedő ingatlanárak a holland piachoz hasonlóan lejtőre kerülnek; a fogyasztás és a bizalom mélypontra kerül. 2014 végéig a CAC 40 index több mint 40 százalékkal zuhan a 2013-as felsőértékekhez képest.

5. Keserves ébredés a Nagy Ötnél

Az Amazon, a Netflix, a Twitter, a Pandora Media és a Yelp Nagy Ötösének részvényei rendkívül túlértékeltek, csoportjuk szinte egy új buborékot képez a teljes szektor korábbi, mára már jelentősen leapadt lufiján belül. Meghökkentő szcenáriónk szerint a Nagy Ötös 2013 utolsó napján 100 pontról induló, egyenlő súlyozású indexe 2014-ben 50 pontra zuhan majd.

6. USA: növekedés és bizonytalanság

Az amerikai ingatlanpiac törékeny, a hozamok szerény növekedése mellett a szektor eladásai mélypontra estek. A bérek nem emelkednek; a befektetési, foglalkoztatási és fogyasztói bizalom újból megrendül. Az ennek nyomán kialakuló defláció 10 éves USA-államkötvénnyel lehet ellensúlyozható, amelynek kamata 2014-ben várhatóan 1,5 százalék lesz.

7. Mennyiségi lazítás helyett jelzáloghitel-program

Az amerikai mennyiségi enyhítés létrehozta a gazdasági növekedés illúzióját, de a magánszférában a tőkeáttétel csökken, az ingatlanpiac csikorog, a foglalkoztatás gyenge, az állami szektor kiadásai csökkennek. Főleg az ingatlanpiac szorul beavatkozásra, ezért a mennyiségi lazítás 100 százalékos jelzálog fedezetű értékpapír-vásárlási programmá alakul. A lakáspiac állapota a Vanguard REIT ETF részvényeket gyengíti, és 2009 óta a legalacsonyabb, 30 dolláros szintre szorítja.


8. A Brent nyersolaj hordónkénti ára 80 dollár alá zuhan

Az elemzők áremelkedési jóslatai ellenére a világpiacot elárasztja az olaj. A fedezeti alapok évek óta először erős short pozíciót építenek ki a piacon, és az ár 80 dollárra csökken. A termelők lassan reagálnak, hogy összehangoltan csökkentsék a kitermelést; az olajár csak így tud újból emelkedni.

9. A japán államadósság és deflációs nyomás kreatív könyvvitelhez vezet

A globális fellendülés kifullad, és a befektetők újra a japán jen felé fordulnak. A dollár-jen kurzus 80 alá esik, mint 2011-ben, és a kétségbeesett japán nemzeti bank a deflációtól menekülve „eltünteti” állampapírjait.

A mennyiségi lazítás által elfedett államadósság több fejlett országban is fenntarthatatlan pályán mozog a kormányzati ösztönzők ellenére. Ebben a helyzetben a jegybankok hajlanak arra, hogy eltöröljék felvásárolt államadósság-részüket, így egy könyvviteli mutatvánnyal a GDP-hez viszonyított 215 százalékos japán államadósság mintegy 15 százalékkal csökkenne – a manőver következményei azonban kiszámíthatatlanok.

10. A „törékeny ötös”valutái 25 százalékot esnek a dollárral szemben

Az amerikai mennyiségi lazítás kivezetésével a globális árfolyamok normalizálódnak, a globális befektetők kockázatéhsége csökken, és árfolyamcsökkentések várhatók az amerikai dollárral szemben. A „törékeny ötös”, Brazília, India, a Dél-Afrikai Köztársaság, Indonézia és Törökország, amelyek az előző években dollármilliárdokat vonzottak, egyre védtelenebbé válnak folyó fizetésimérleg-hiányuk miatt. A reformok révén elérhető minőségi növekedés tervei csúsznak, és a valuták tovább gyengülnek.

forrás:/hir24/
2013. dec.
30
  Kína január 1-től nem dollárban kereskedik, (még olajat sem) és nem vesz USA államkötvényt !
Kategória: világgazdaság - Közzétette: nordi
Peking január 1-től nem vesz dollárt, nem vesz US államkötvényt és a jövőben nem dollárban kereskedik olajjal!!!
Ez a hír végig kellett volna söpörjön a médiában, ám mégsem nagyon hallhattunk itthon sem elemzéseket, milyen hatásai lehetnek ennek a két pólusú világra, Kelet és Nyugat viszonyára nézve.
Mondják, hogy a profit államhatároktól semleges és egyetlen egy cél van, amire az országokat birtokló korporációk szövetsége törekedik: a mindenkori profit maximalizálása.


A képlet viszont nem ilyen egyszerű és egyetlen dolog abszolút nem mindegy a jövőt tekintve:
Vajon az elkövetkező időkben a világot irányító Illuminati vérvonal családjai+ a nemzetközi pénzhatalmi elit és a piramis csúcsán állók milyen eseményekre és földrajzilag hová szeretnék helyezni a hangsúlyt ?
- Új gazdasági térségek felemelésére, mely szükségszerűen nemkívánatos népességrobbanást is okozna ?
- Vagy netán a “két világ” konfliktusának kiélezésére, mely elvezethet egy hatalmas pusztuláshoz és apokalipszishez ?
Hiszen amellett, hogy hatásos “eszköz” drasztikus népességcsökkentésre, egyben megteremti egy régi világ romjain felépülő Új Világrend lehetőségét is, mely ismét hosszabb időre korlátlan teret biztosít a hatalom megtartásához ?

Jó kérdések, ezt tudom…. A válaszokat sajnos vagy szerencsére még nem…..
Aztán, hogy ez az “orwelli szép új világ” egy Új-Jeruzsálem (ZION) központú Föld lesz-e vagy egy Kína központú keleti blokk uralta érdekszféra, erre talán 50 év múlva tudunk tisztán visszatekinteni majd.
Egyelőre a szemünk előtt alakulnak ki egy drasztikus átalakulás körvonalai, melyben egy dolog látszik csak biztosan: Ez messze nem lesz zökkenőmentes ! (SBG Buddha – VilagHelyzete.com)
Közben tovább mérgesedik a viszony:
Az Egyesült Államok folyamatosan provokálja Kínát, és feszegeti tűrőképességének határát. Amint Peking kinyilvánította Kína új, védett tengeri légvédelmi határait, és jelezte a terület feletti légi forgalom ellenőrzésének jogát – az USA erre reagálva bombázókat küldött a kérdéses terület fölé, kockáztatva, hogy esetleg le is lőhetik azokat.
Kína azonban az Egyesült Államokkal szemben nem ilyen kisstílű játékot játszik. Válaszul Peking robbantott, csak nem bombát, hanem politikai bombát. A hír olyan jelentőségű, hogy az Egyesült Államokban főáramú hírben alig jelent meg – és a nyugati sajtóban igyekeznek eltitkolni.
Peking közölte, hogy január elsejétől nem vásárol tovább dollárt.
Valuta tartalékai elegendőek, és nem növeli a dollár tartalékokat.
Ezzel együtt az amerikai államkötvényeket sem vásárolják tovább.

Eddig Kína hatalmas összegekkel tartotta fent az Egyesült Államokat. Napi egymilliárd dollárt utaltak át, a folyamatos kötvény vásárlásokra. Az amerikai sajtóban nagy a hallgatás, de a gazdasági szaklapok kezdik kongatni a vészharagokat. Ez pedig az ún. Nightmare Scenario – azaz a “rémálom forgatókönyv” elindulását jelentheti.Kína hosszú éveken át kitartóan támogatta az Egyesült Államok talpon maradását – de az USA semmi mással nincs elfoglalva Oroszország bekerítésén és ellehetetlenítésén kívül, mint Kínát elvágni a nyersanyagoktól, valamint abban a csendes-óceáni térségben akar nyomást gyakorolni, ahol Kína képes lenne kibontakozni – ezért elérkezett az idő, hogy Peking válaszlépéseket tegyen és megleckéztesse a világ eddigi diktátorát, az USA-t.

Egy angol közgazdásznak feltett kérdésre, hogy mi ebből Kína haszna, hiszen elképesztő mennyiségű olcsó árut szállít az Egyesül Államokat – és így az USA valószínűleg válaszlépésként lezárja a beszállítási lehetőségeket -, meglepő választ olvashattunk.
Az Egyesült Államok képtelen lezárni az utat a kínai áruk előtt. Először is azért, mert a Kínában működő cégek, amelyek az USA-ba szállítanak, nagy számban amerikai cégek vagy vegyesvállalatok.
A másik, ami pedig ennél sokkal fontosabb, hogy nincs alternatívája a kínai olcsó árucikkeknek. Egy átlagos amerikai háztartásban a berendezések 70-80 százaléka kínaiOlcsó, közepes minőségű termékek, melyek használatához, és az olcsóságából adódó problémáihoz már hozzászoktak az emberek. Ahhoz a brutális inflációhoz, amelyet a kínai áruk kivonása jelentene, senki nincs hozzászokva.
Amennyiben pedig az USA lezárná a határokat, Kína válaszlépésként piacra dobhat 3.6 trillió dollárnyi valutát és államkötvényt. Ekkora összeg piacra dobása következtében mind az USA gazdasága, mind a világpiac azonnal összeomlana.
Valójában már most is összeomlana, hiszen csak az emberek hiszékenysége és a “fogyassz-vásárolj-ne foglalkozz semmivel-magatartás tartja életben.
Kína dollártartaléka háromszor akkora, mint a legnagyobb valutatartalékkal rendelkező országé, és több, mint Európa legerősebb iparával rendelkező országának, Németországnak egy évi teljes nemzeti összterméke.
Az ügy kapcsán a gazdasági szakemberek első körben az egész hírt politikai manővernek tekintik.

Kína valószínűleg belátható időn belül egyeztetni fog az Egyesült Államokkal, és megfelelő pozícióból akar tárgyalni. Nyomást akar gyakorolni Washingtonra, a csendes-óceáni terület feletti uralom kérdésében.
Kína meghátrálásra akarja kényszeríteni az Egyesült Államokat. Egyetlen gazdasági szakember sem tartja valószínűnek, hogy Kína kifűrészelné maga alól azt a kiváló és jól jövedelmező világgazdasági pozíciót, amelyet az elmúlt időszakban elért.
Ha megteszi, az olyan világpolitikai folyamatokat indíthat be, olyan káosz állapotokat idézhet elő, melyet ma még megjósolni sem lehet.
A gyenge gazdaságú országok azonnal bedőlné-
nek, ahol pillanatokon belül eluralkodna a káosz.

A stabil nagyhatalmak nem fognak közbeavatkozni, mivel nincs meg a hozzá szükséges pénzügyi tartalék, mert éppen ennek összeomlása okozza magát a káoszt. Így a világ nagy részén tartós káosz uralkodna el, és hosszan elhúzódó háborús időszak következne.

Ezt Kína semmiképpen sem akarhatja, és éppen ezért biztosak abban, hogy Peking a súlyának megfelelő józansággal kezeli a helyzetet. Ha viszont a konfliktusba belemegy, azt csak abban a reményben tenné meg, hogy maximálisan felkészülve győztesként kerülhet ki egy nyugat elleni megsemmisítő háborúból.
A dolog hátulütője, hogy amint a hír felröppent, és megkezdődtek a találgatások,
Kína újabb bejelentést tett, a továbbiakban az olaj üzleteket sem dollárban bonyolítja.
Már ez önmagában is hatalmas kiesés lenne az Egyesült Államoknak, mivel a 2013-as évben a legnagyobb olaj felvásárló Kína lett.
A kínai piacról származó petro-dollárok kiesése önmagában válságos állapotokat fog okozni az USA pénzpiacán.
A továbbiakban Kína saját pénzeszközét fogja használni nagy valószínűséggel. Főleg, hogy a napokban hallhattuk, hogy a Yuan a második leggyakrabban használt valuta a dollár után, melyben az üzleteket kötik és letaszította az eurót is…
A Reuters gazdasági szakembere szerint, ha Kína ezt meglépi, akkor új fejezet kezdődik a történelemben.
Az Egyesült Államok sajtója nem foglalkozik az üggyel, és ezt nagyon rosszul teszi. Az amerikai embereknek – és teszem hozzá, az európai átlagnak sincs fogalma arról valószínűleg, hogy mit jelent ez az egész.

Forrás: Exopolitika
Oldal:  [1] 2 3 ... 10 11 12