2014. szept.
05
  Megmondtuk: felejtsd el az eurót!
Kategória: európai gazdaság - Közzétette: nordi
szerző: Cinkotai Norbert

Hónapok óta szajkózzuk, jön az euró gyengülése a dollárral szemben, így szinte kár is figyelni az forint-euró árfolyamát, mivel a dollárral szemben mutatkozik a nagyobb leértékelődés. Hiba lenne tétlenül nézni.
Akar részvényekkel pénzt keresni?
Az elmúlt hónapokban intenzív gyengülésbe kezdett az euró, augusztus 25-i cikkünk idején az EURUSD 1,32-nél járt. Mario Draghi tegnapi szavai, no meg az EKB újabb kamatvágása után viszont már 1,29 közelébe értünk.


Két érdekességre hívnám fel a figyelmet. Az egyik, hogy az EURUSD napi grafikonján annyira intenzív lett az esés mértéke, hogy az RSI indikátor már a 11. egymást követő napon van 30 alatt. Erre utoljára, és az euró történetében egyetlen egyszer 1997 július végén került sor. Akkor 13 napig tartott a sorozat.

Mi az RSI?
Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.
Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.
Ez persze nem azt jelenti, hogy az EURUSD mozgásában azonnal korrekciónak kell jönnie, de az mindenesetre figyelemre méltó, hogy mennyire egyértelműen az euró gyengülésre szavaznak most a befektetők. Nem lennék meglepve, ha a következő hetekben, miután alaposan megrágták Draghi szavait, jönne egy kisebb felfelé kör.

A piacok természete
A másik érdekesség inkább a piacok természetével kapcsolatos. Hiába gondolták ugyanis sokan az elemzők közül, hogy 2013-ban már erősödnie kell a dollárnak, erre látszólag sokat kellett várnunk. Idővel azonban győzedelmeskedtek az észérvek, indokolatlan ugyanis, hogy az EURUSD 1,4 közelében legyen, miközben a két térség (eurózóna és USA) monetáris politikája egyre inkább szétválik.Az EURUSD napi grafikonja (Forrás: AmiBroker, Investor.)

A fundamentumok tehát főleg hosszú távon fejtik ki hatásukat, a rövid távú mozgások még nem jelentik azt, hogy igazunk lenne. Inkább csak mutatják, hogy most többen fogadnak az euró gyengülésére, és a dollár erősödésére. Ennyire egyértelmű? Nyilván egyfelől igen, más felől viszont a szentiment okán indokolt lehet, hogy rövid távon jöjjön egy kisebb korrekció. Hangsúlyozom, rövid távon.

forrás:/investor/


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz