2013. szept.
16
  A válság "mindent megváltoztatott". Vagy mégsem?
Kategória: világgazdaság - Közzétette: nordi
Sokan azt mondják, hogy a gazdasági válság "minden megváltoztatott". A The Atlantic magazin szerzője szerint azonban ez korántsincs így, miközben a pénzügyi cégek profitja újra az egekben van, és a tőzsdék is szárnyalnak, az amerikai foglalkoztatottság még mindig a válság alatti szinten van, és a munkanélküliségi ráta is 7 százalék körüli.

A The Atlantic magazin szerzője egy grafikonnnal illusztrálta, hogy bár hiába mondja azt mindenki, hogy a 2007-ben kezdődött gazdasági válság "mindent megváltoztatott", ha bizonyos gazdasági folyamatokat nézünk, akkor alig változott valami.

Míg az Egyesült Államokban a foglalkoztatottság a válság kezdeti pontjához képest még mindig 7 százalékkal alacsonyabb szinten található, addig az S&P 500-as tőzsdeindex plusz 8, a vállalati nyereségek 42, a pénzügyi cégeké pedig 59 százalékos pluszban találhatóak.

A Fed mennyiség lazítása, a nulla közeli kamatok a profitokat az egekbe lökték, míg az amerikai medián háztartások jövedelme tovább csökken, a munkanélküliségi ráta pedig még mindig 7 százalék körül található.

A szerző ezek után levezeti, hogy miért volt hibás az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, a szövetségi kormányzat, az ellenzéki republikánus párt is mindabban, hogy a háztartások jövedelme nem tudott növekedni, és a foglalkoztatottság sem tudott visszalendülni. A mutatókat ráadásul egy ábrába is rendezte, ahol a hat éves tendenciákat meg lehet tekinteni.

forrás:/hvg/