2013. júl.
31
  Mely országok dolgoznak a legtöbbet? – Meglepő kutatási eredmények
Kategória: világgazdaság - Közzétette: nordi
Írta: Viliam

A tízes toplisták inkább a film- és zeneiparban divatosak, de a gazdasági hírekben is felbukkannak néha. Ilyen az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) adatai alapján a CNN Money által készített TOP 10 is. Az amerikai hírportál szerint a ledolgozott munkaórák száma alapján hazánk is befért a szűk elitbe – írja a Napi Gazdaság.

Magyarország a nyolcadik az országokat az egy foglalkoztatott által ledolgozott éves átlagos munkaórák száma alapján rangsoroló listán. Mindenesetre furcsa, hogy a tíz “legkeményebben dolgozó” állam fele kelet-európai és hogy Görögország a második.
Mexikó magasan vezeti a rangsort. Összehasonlításképpen több mint 500 órát vernek az egyesült államokbeli foglalkoztatottakra az évente ledolgozott 2317 órájukkal. A munkabérük (átlag 9 885 dollár) ugyanakkor kevesebb mint ötöde az északi szomszédnál elérhetőnek. Mexikóban a nemek tekintetében is igen drasztikusan eltorzult az arány: míg a férfiak 78 százalékának van munkahelye, addig a nőknél ez az arány csak 43 százalék. Érdekes, hogy sem a skandináv, sem a távol-keleti országok nem képviseltetik magukat a szűk élmezőnyben.

Mely országokban dolgoznak a legtöbbet a foglalkoztatottak? (forrás: OECD, Napi Gazdaság)

Éves munkaórák száma ...........(2000)......(2012)

Mexikó.................................... 2317.........2226
Görögország............................. 2130.........2034
Chile........................................ 2263.........2029
Oroszország............................. 1980.........1982
Lengyelország........................... 1988.........1929
Izrael.........................................2017.........1910
Észtország................................1987........ 1889
Magyarország............................ 2033........ 1888
Törökország...............................1937........ 1855
Cseh Köztársaság..................... 1900.........1800

A Deloitte Globális Versenyképességi Index eredményei szerint ugyanakkor már nem a munkaerő költsége a legfontosabb egy beruházási helyszín kiválasztásánál, hanem az innovációs lehetőségek (elsősorban a kutatók, tudósok, mérnökök, jól képzett munkaerő száma és elérhetősége) és a gazdasági- és adózási rendszer állapota (adóterhek, a rendszer komplexitása, a világos és stabil szakpolitikai döntések, a gazdasági rendszer általános állapota, a kereskedelempolitikák versenyképessége).

A szerzők ebből azt a következtetést vonták le, hogy szép lassan véget érhet a folyamatosan csökkenő bérköltségek hajszolásával fenntartott verseny, és a világ feldolgozóipara a tudásalapú növekedés felé mozdul majd el.

Természetesen az olcsó munkaerő továbbra is meghatározó. Ez az egyetlen terület, ahol a rangsor első helyén szereplő Kínának óriási előnye van a fejlett országokhoz képest, de a tanulmány szerint a vállalatoknak egyre fontosabb lesz a munkaerő termelékenységének a fejlesztése is.

Forrás:/Napi Gazdaság/