| News Természetjárók Nordimpex Amire a kutyám tanít Mátray:A Mester Elérhetõségek Kedvenc képeim 2.esély Gavrilas |
| :: Fórumok :: Vegyes :: szerepek |
|
<< Előző téma | Következő téma >> |
| Kedvenc szerepek, történetek | ||
|
Moderátorok: Erno, nordi
|
| Szerző | Üzenet | ||
| nordi |
| ||
![]() ![]() Regisztrált tag #69 Regisztrált: k jan 08 2013, 07:28Üzenetek: 558 | A legritkábban játszott szerep : A Mester, mint néző (2016-02.14) ![]() Az úgy volt, hogy mindjárt az elején szóltam a rendezőnek, hogy családi okok miatt szeretnék kimaradni az előadásból. A rendező megértette, de megjegyezte, hogy lehet hogy az utolsó napokban betesz az előadásba. Így is történt. Négy napig próbáltam ezt a szöveg nélküli szerepet, aztán jött a bemutató. Lényegében címszereplő voltam, mert az volt az előadás címe, hogy A néző. Beszélgetés Mátray Lászlóval (románul felíratozva) ![]() A videó indításához Katt ide! [ Módosítva v okt 25 2020, 10:24 ] | ||
| Vissza az elejére | | ||
| nordi |
| ||
![]() ![]() Regisztrált tag #69 Regisztrált: k jan 08 2013, 07:28Üzenetek: 558 | Férfinapló Radnóti est Bokor Ildikóval 1974 ![]() Ültünk Bokival (Bokor Ildikó, emléke legyen áldott) a Continental szálló hátsó teraszán és borozgattunk. Szó szót követett, egyszer csak Boki azt mondja : Te, Mátray, én egy dolgot szeretnék veled csinálni. Rögtön felgerjedtem, mert Boki egy jó nő volt. De ő hamar lecsillapított : Nem azt, amire gondolsz ! Hanem egy Radnóti estet. Mindkettőnknek kedvenc költője, miért ne lehetne egy közös estünk belőle. Zis si facut - ahogy a román mondja, nekiláttunk anyagot gyűjteni, elosztani - az egyik versnél, amelyik mindkettőnknek nagyon tetszett (A félelmetes angyal) érmefeldobással döntöttük el, kié legyen. Azt a címet adtuk volna az estnek, hogy Pogány köszöntő, de beszari irodalmi referensünk túl merésznek találta, és kicserélte a semmitmondó Férfinaplóra. ..![]() ![]() ![]() Egyenes beszéd (In memoriam Szilágyi Domokos) 1978 ![]() Öt fiatal színésszel, magamat is beleértve, akartunk egy Szilágyi Domokos estet csinálni Czegő Teréz, Koszta Gabriella, Rajhona Ádám, Varga Tibor és én. Sokmindenben egyetértettünk, de még több-ben nem. S mivel nem volt meg a jó munkához szükséges teljes egyetértés, lemondtunk a közös munkáról. Igy maradtam egyedül. De jó is, hogy egyedül maradtam, mert így az 1979-es első díjat nem kellett ötfelé osztani. Igy is ötfelé osztódott a díj, de ez már megtisztelő "osztódás" volt, mert olyan művészekkel osztoztam a díjon, mint Ion Lucian, Leopoldina Balanuta, Tudor Gheorghe és Florian Pittis. ![]() Virágot Algernonnak monodráma 1981 ![]() Totális produkció volt : mindent én csináltam benne : játszottam, rendeztem, díszletet, jelmezt világítást terveztem. És a legsikeresebb lett az összes előadóestjeim közül, szinte minden vasárnap délelőtt műsoron volt. Szerettem is, mert olyan közel voltak a nézők, járkáltam közöttük, volt lehetőségem azonnal lemérni a hatást. És amikor ez a hatás kedvemre való volt, az újabb lendületet adott a további játékhoz. Annál nagyobb elégtétel nem kell egy színésznek, mint mikor látja, hogy valaki, aki addig úgymond nem kedvelte túlságosan, most az előadás végén sírva borul a nyakába... ![]() ![]() ![]() ![]() [ Módosítva k nov 03 2020, 05:20 ] | ||
| nordi |
| ||
![]() ![]() Regisztrált tag #69 Regisztrált: k jan 08 2013, 07:28Üzenetek: 558 | Móricz Zsigmond Sári bíró 1968 Pengő Kovács, Varga Vilmos rendezése. ![]() A képen : Rappert Dódi, Kőfalvi István, Bertalan Magda, Ferenczy Csongor és Mátray László Első szerepem a temesvári színháznál. Jó, volt előtte egy szerepátvételem Varga Vilitől, Jánoska, a tornatanár a 33 névtelen levélből, de azt főleg kiszállásokon játszottuk.A Sári bírót Varga Vili rendezte, és annyira hatott rám, hogy én, a gyenge fizikumú fiatalember a színpadon Vilihez hasonló kemény középkorú Pengő Kovács voltam. A lányomat Játszó Bertalan Magda akár anyám is lehetett volna, de Ferenczy Csongi is sokkal idősebb volt nálam. A második képen, Kőfalvi Istvánnal. ![]() Többsincs királyfi 1969 Absolon, napnyugati király, Kóra Ilona rendezése ![]() M.Gorkij A mélyben (Éjjeli Menedékhely) 1996 Bubnov, Árkossy István rendezése ![]() Éjjeli menedékhely:Gajdó Delinkével. Szerettem ezt a szerepet. Sapkakészítő a mestersége, és én előadások alatt valóban készítettem a sapkákat. Alakítási díjat kaptam érte Kisvárdán 1996-ban. Egyszer egy új tévétársaság felvette az előadást Budapesten a Szkéné színházban. Az én ágyam, amelyiken szinte az egész előadást töltöttem, sapkákat varrva, olyan közel volt a nézőkhöz, hogy akár megérinthettek volna. Úgy esett, hogy épp a drága Taub Jancsi ült a legközelebb hozzám. Előadás után meg is jegyezte az ő jellemzően fanyar humorával : Nem gondoltam volna, hogy ilyen közel kerülünk egymáshoz. Mesterségem a halál, monodráma 1983 ![]() Ugyancsak totális színház : minden az enyém benne. Az egyetlen amit nem szerettem, hogy teljesen csupasz arccal kellet játszanom, se bajusz, se szakáll... Ja, és az első, ami az Algernonnál is érvényes volt : hogy én dramatizáltam a regényeket. Stílusosan Európa napjára, május 9.-ére terveztem a bemutatót, de ez nem jött össze, mert az illetékes elvtárs, aki a megtekintésen (vizionálás) részt kellett volna hogy vegyen, épp akkor elfoglalt volt, így csak másnap nézhette meg, a bemutató tehát május 10.-ére csúszott. Kaptam érte egy országos II. díjat. <Septimiu Sever Lány a Lakásban 1989, Higyed Imre rendezése, Réthy Margittal. ![]() Kisfaludy Károly: A kérők 1991 Mátray László, Nemes Péter,Réthy Margit ![]() Lángok 1907-es kollázs 1997 ![]() 1907. A színház akkori rendezője kapta feladatul, de derogált neki, így ügyesen átpasszolta nekem. Én meg kihasználtam az alkalmat, hogy mozgás-színházi előadást rendezhetek belőle. Arghezi versciklusát vettem alapul, erre építettem fel a mozgásokat. Voltak egész durva jelenetek is, például, mikor a parasztok a földbe tapossák a földesúr intézőjét. A fiatal kollégák jobb ügyhöz méltó lelkesedéssel dolgoztak, így aztán a kénytelen feladatból egy sikeres előadás kerekedett ki. Azt a címet akartam adni, hogy Dicsőséges nagyurak ! De a már említett beszari irodalmi referens megváltoztatta, arra fel, nehogy az "elvtársak" magukra értsék. Igy lett aztán a semmitmondó Lángok a címe. ![]() Mindörökké Petőfi 1997 előadóest. ![]() Akkoriban nagyon megharagudtam az igazgatómra, ki akartam vinni a színházból a Petőfi estemet, illetve nem akartam bevinni, valahol máshol akartam bemutatni. Nagy nehezen sikerült egy kis termet bérelni a kolozsvári Caritas temesvári fiókjánál. Na, de hogy szervezzem meg ? Rajzoltam én kis plakátokat, ki is ragasztottam itt-ott, dehát ez kevés volt a boldogsághoz. A bemutatóra tizenketten jöttek el, mondtam is magamban : Jézus és a tanítványok. És ezzel be is fejeződött magánvállalkozásom. Megadtam magam. Bevittem a színházba, ahol szép sikere volt, hála a Magyar Líceum tanárnőjének, aki behozta a diákjait. Később audio-kazettát "gyártottam" belőle, amit lépten- nyomon árúsítottam. Az egyik évben meghívtak Segesvárra Petőfi évfordulóra, ahol egy 20 perces változatát prezentáltam az Ispán kúti emlékműnél. Vissza az ajánlóhoz Katt ide! [ Módosítva k nov 03 2020, 05:35 ] | ||
| nordi |
| ||
![]() ![]() Regisztrált tag #69 Regisztrált: k jan 08 2013, 07:28Üzenetek: 558 | Karinthy-kabaré 2007, Tankó Erikával ![]() A címe ez volt : így írok én. Ez nekem nem tetszett, Karinthyból ilyen sótlan címet nem lett volna szabad választani. Mindegy. Tankó Erika arckifejezésén is világosan látszik, hogy neki sem tetszett az egész. Én írtam az összekötő szöveget, amit a rendező később kiherélt (a felvételen még az eredeti szerepel), mert túl hosszúnak tartotta. Amúgy élveztem a szerepeimet, a táncokat, főleg a finálét, imádok táncolni. És még 500 lejt is kaptam az összekötő szövegért. ![]() Karinthy-kabaré 2007, Borbély Bartis Emíliával. . . Karinthy-kabaré 2007, Magyari Etelkával ![]() Karinthy-kabaré 2007, Magyari Etelkával Szép Ernő: Lila ákác 2005, Bizonyos úr, Magyari Etelkával Verebes István rendezése ![]() Egy kitűnő rendezővel és remek emberrel élvezet volt dolgozni. Ő akkor is bocsánatot kért a színésztől, ha hiába hívta be próbára, aznap nem került sorra. Mikor megtudta, hogy bor-esttel készülök, felhívta a feleségét, és ezeket mondta neki : Hozz, légy szíves, mikor jössz a bemutatóra, egy üveg Irsai Olivért Mátray Laci barátomnak. Mondanom sem kell, hogy ez az utolsó szó többet jelentett nekem, mint akárhány Irsai Olivér. Jó volt játszani a vendég aranyos Fekete Gizivel, a Karinthy-kabarébeli táncpartneremmel, Magyari Tucival, és Aszalos Gézukával. Amint az az újszentesi interjúból is kiderül, Bandi András Zsolt ezt az alakításomat tartotta az egyik legjobbnak. Az igaz, hogy szerettem a tőlem távol álló tipust játszani, ahol bátran vállalhattam fejtetői kopaszságomat, és csupa elegáns cuccom volt. Kár, hogy olyan kevésszer játszottuk. A második képen: Aszalos Géza, Magyari Etelka, Fekete Gizi, Mátray László. ![]() Az állat is ember, előadóest 2007 ![]() Évadkezdő előadás volt, mégsem lettem kész a szöveggel, egyes részeket olvastam. Szerencsére kis teremben volt az előadás, kevesen voltak. Nagyon élveztem, amint az a képeken is látszik, ráadásul olyan öltözetem lehetett, amilyet akartam, így az ültetőnő szerint tíz évvel fiatalabbnak néztem ki. Az egyik újságíró elírta a címet, jót nevettünk rajta, Az ember is állat. Ami sok esetben valóban igaz... ![]() Anavi Ádám: Második Matyi 2009, Mátyás Zsolt Imrével ![]() Drága öreg költő-barátom darabja, amit félig-meddig már én írtam, ő már nem tudta kibontani az ötleteit. Olyan nagyon készült a bemutatóra, kerekes széket szerzett, hogy majd abban ülve nézze végig a bemutatót, amit aztán mégis nélküle tartottunk meg, mert három nappal századik születésnapja előtt meghalt. Még a temetésére sem tudtunk elmenni, aznap volt a bemutató. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy a pozitív stressz vitte el, a sok interjú, újság, tévé, rádió, nem kímélte senki, ő meg szívesen beszélt magáról. Kifárasztották, és ő is fárasztotta magát a túlzott, felfokozott idegállapotban való várakozásában a bemutatóra. Jó volt játszani a Szekeres Bernadett színes díszletében, színes jelmezeiben, minden korhű volt. Ha nem lett volna a szomorú alkalom, még jól is szórakoztunk volna előadás közben a sok jó poénon. Wajdi Mouawad: Futótűz 2015, Malak, Éder Enikővel, Radu Alexandru Nica rendezése ![]() Az olvasópróbákon nem szerettem, és ez meg is mondtam. Túl kegyetlennek, túl borzalmasnak találtam a szöveget, a nézőt nem szabad elriasztani a valóságtól, mondtam. Ám a rendező, nagyon okosan, nem válaszolt durván, hanem fokozatosan megértette velem, hogy nem árt néha megmutatni a nézőknek, milyen világban élünk. Lassan-lassan megbarátkoztam a gondolattal, hogy a sok szörnyűség nem öncél a darabban, hanem maga a szomorú valóság. Annyira megszerettem az előadást, hogy a Moliendo café mellett ez lett az utolsó évek legkedvesebb előadásom. Még az sem zavart, hogy a szerepem kicsi volt, mert nagy hatása volt a nézőkre, fontos, mondhatni kulcsszerepe volt a cselekményben. És arra is alkalmat adott, hogy kipróbáljam a vízipipázást. Vissza az ajánlóhoz Katt ide! [ Módosítva h nov 02 2020, 05:48 ] | ||
| nordi |
| ||
![]() ![]() Regisztrált tag #69 Regisztrált: k jan 08 2013, 07:28Üzenetek: 558 | Harold Pinter: A gondnok, 1969, Davies ![]() Története : Akkori igazgatónk ránkcsődített egy hipertehetségtelen házaspárt, hogy ezek Lausanneban végeztek, és ilyen meg olyan jók. Na, kiderült, hogy fogalmuk sincs a darabról, jól meghúzták a szöveget, és adjad neki ! a sok hülyeségüket. Még volt pofájuk összehasonlítani a színház 1969-es Gondnok előadásával, mondván, hogy az jó jel, hogy az 69-ben volt, ez meg 96-ban lesz. Igen ám, csakhogy azt Taub Jancsi rendezte, és olyan színészóriások játszották, mint Szabó Lajika, Fábián Feri és Sinka. A képről körülbelül megállapítható, hogy nézhetett ki a mi előadásunk... Kiss Csaba: Esti próba 2002, saját rendezés, Tarr Mónikával. ![]() Története : A női szerepet duplában osztottam ki, sokáig próbáltam egy harmadik lánnyal, de ő lemondott, mert vetkőzni kellett. Maradt Tarr Mónika és Bedő Andrea. Egyik jobb volt, mint a másik, de mindkettő szörnyen irigykedett a másikra. Hogy ki játssza a bemutatót, azt sorsolással döntöttük el. A másik. persze, beült a leghátsó sorba, és utána felháborodva kiabálta, hogy a kolleganő lemásolta az ő játékait. Csak nőkkel ne legyen dolga az embernek...a színházban ! A második képen Bedő Andreával. ![]() Borban a vígasz, előadóest 2004 Kedvenc előadóestem, mert minden nézőt borral fogadtam, én persze csak preparált borral koccintottam. Szabad téren játszottam, a ferences kolostor udvarán, minden évben augusztus 20.-án nyári évadot nyitottunk. Frank Ildikó jóvoltából elvittem a szekszárdi Német Színházba, ahol két napig játszottam. A bemutatón akkori igazgatóm világított, mert a világosítót elengedte lagziba.Radu Macrinici: Tamás evangéliuma 2000, Gutre papa, Anca Maria Colteanu rendezése ![]() Kocsárdi Leventével, Frank Ildikóval, Voichitescu Adriannnal.Jó kis társaság voltunk, amíg Frank Ildikó el nem ment Szekszárdra igazgatónak. A rendező hagyta, hogy besegítsek a fordítás egyenetlenségeinek kijavításába, de még a rendezésbe is bele-beleszóltam. Voichitescuval jól szórakoztunk hosszas szöveg-szüneteinkben, mikor csak ültünk a földön egymás mellett és hallgattunk. Nálam volt egy kellék-Biblia, abból olvasgattunk. Hát egyszer csak a következő szövegre bukkanok : "Cuvantarea tovarasului Hristos la sedinta..."stb Mutatom Voichinak, hát azt se tudtuk, hogy tömjük be egymás száját, hogy ne pukkadjon ki belőlünk a röhögés. ![]() Vissza az ajánlóhoz Katt ide! [ Módosítva h nov 02 2020, 05:47 ] | ||
| nordi |
| ||
![]() ![]() Regisztrált tag #69 Regisztrált: k jan 08 2013, 07:28Üzenetek: 558 | Moliendo café 2015, Kara Musztafa nagyvezír, Silviu Purcarete rendezése. ![]() Utolsó és egyben legkedvesebb előadásom, rendezőm. Öröm-színház volt próbálni, játszani. Mindjárt az első jelenetben levágják a fejemet, és az előadás többi részét fej nélkül játszom. Jó, mi ? A próbákon kizárólag improvizáltunk, és ezekből az improvizációkból a rendező kiválogatta a legjobbakat, és ezekből építette fel az előadást. Úgyhogy mondhatni, mi csináltuk meg az előadást, nem ő. De azt a tökéletes felépítést, amit ő végzett, más nem tudta volna megcsinálni. Minden jelenet összefüggött az előzővel és a következővel, úgy hogy észre se vettük, hogy gabalyodunk át egy másik jelenetben, és máris benne voltunk... Tele humorral, szellemességgel, csodálatos előadás kerekedett ki a sok kis improvizációból. Nonverbális előadás volt, az egyetlen rövid szöveg az enyém volt, az is törökül. [ Módosítva v nov 01 2020, 11:44 ] | ||