Hír: Túlbiztosítják magukat a cégek Európában
(Kategória: európai gazdaság)
Küldte: nordi
hétfő 14 január 2013 - 07:34:05

Közép- és Dél-Európában összesen 20 milliárd euró feleslegesen beragadt pénz áll a cégekben. Pedig a forgótőke okosabb felhasználása akár a túlélést jelentheti a mostani hitelhiányos időszakban.

A forgótőke jobb menedzselésével a vállalkozások forrásokat szabadíthatnak fel, mégis sok pénz ragad a cégekben - áll az Ernst & Young friss tanulmányában, a Forgótőke-menedzsment felmérése 2012-ben. "A válság következtében a szokásos üzletmenet fenntartásában hagyományosan szerepet játszó források - így a banki és egyéb pénzpiaci hitelezés - eltűntek vagy nehezen elérhetővé váltak. Ez természetszerűen hozta magával, hogy a forgótőke-gazdálkodás a korábbinál sokkal fontosabbá, a túlélés nélkülözhetetlen eszközévé vált a vállalkozások számára" - mondta Tüske Balázs, az Ernst & Young Tranzakciós tanácsadási szolgáltatások partnere.

A tanácsadó cég forgótőke-gazdálkodásról készített legutóbbi összeállítása szerint a közép- és délkelet-európai térségben működő vállalkozások forgótőke-teljesítménye 2010-hez képest 2011-ben romlott.

Az idei elemzés azt mutatta, hogy a felmérésben részt vevő 150 vállalkozás összesen még mindig 20 milliárd eurót tart szükségtelenül lekötve forgótőkeként. Ez az összeg - az egy évvel ezelőttihez hasonlóan - a vállalatok árbevételének 8%-ának felel meg. 2010-hez képest 2 milliárd euróval, azaz 10%-kal nőtt a forgótőkében tartott összeg. Ez azt jelenti, hogy átlagosan az éves árbevétel 8%-ával lehetne csökkenteni a forgótőkét.

A forgótőke teljesítményének 2011-es romlása (ha nem tekintjük a gáz- és olajszektort) a kintlévőségek és a készletállomány emelkedésével magyarázható, amit részben ellensúlyozott a szállítói kifizetések kitolása.

forrás /origo/Ezen hír származási helye:
( http://sm13.net/news.php?extend.315 )