2013. aug.
27
  Temesvár a legbefektetőbarátabb város
Kategória: ipar, termelés - Közzétette: nordi

Temesvár a legbefektetőbarátabb város Romániában a Forbes Románia magazin szerint; a román főváros a toplistán a második helyet foglalja el, Kolozsvár a harmadik helyen áll.

A gazdasági-pénzügyi magazin elkészítette a legbefektetőbarátabb 40 romániai város toplistáját. A rangsor szerint Temesvár mellett szól, hogy könnyen megközelíthető autópályán, vasúton és repülővel egyaránt, egyetemei magasan képzett munkaerőt biztosítanak, az önkormányzat pedig jelentős adókedvezményt nyújt a beruházóknak. Ez utóbbi szempont miatt került Bukarest elé Temesvár, ugyanis a román főváros vezetése semmilyen kedvezménnyel nem próbál meg a befektetők kedvében járni.

Kolozsvár egyik legújabb és legjobban fejlődő ágazata az informatika, de az irodaépületek, ipari és logisztikai parkok terén is jól áll - derül ki a Forbes toplistájából.


Temesvár a legbefektetőbarátabb város Romániában, még a fővárost is maga mögé utasitotta

Több erdélyi város is jó helyezést ért el. A székelyföldiek közül Marosvásárhelyet a 11. helyre, Csíkszeredát a 35. helyre rangsorolták. Ez utóbbi utóbbi húzóereje a sör- és ásványvíz-palackozás, tej- és fafeldolgozás. Nagyváradnak, az ötödik helyezettnek az egyik vonzó pontja a földrajzi fekvése. Főleg a magyarországi exportban gondolkodó ipari egységeknek előnyös a városban tevékenykedniük.

Nagyvárad olyan nagyvárosokat előzött meg, mint a kelet-romániai Jászvásár (Iasi), illetve a Fekete-tenger parti Konstanca. Arad a hetedik helyezést érte el, Nagyszeben a 10., Brassó - autópálya és reptér hiányában - csak a 12. helyen végzett.
Szatmárnémeti városa is szerepel a 40-es toplistán, s ugyan repülőtere van, ez sem elég, hogy előbbre sorolják a 29. helynél. Közvetlenül előtte Botosani, utána pedig Buzau szerepel a listán. A Forbes újságírói az Electrolux és a Draxlmaier gyárak jelenlétét emelik ki, utóbbiban bővítés várható. Környékünkön a nagy és örök ellenfélnek számító Nagybánya a 14. helyezett.

forrás:/mti/