2013. jún.
27
  Hamarosan megoldódhat a kereskedelmi konfliktus az EU és Kína között
Kategória: világgazdaság - Közzétette: nordi

Már a következő hetekben megoldás születhet a kínai napelemek európai uniós büntetővámja miatt kereskedelmi háborúval fenyegető helyzetre - vélte Karel De Gucht, az EU kereskedelmi biztosa Pekingben, miután tárgyalt a kínai kereskedelmi miniszterrel.

De Gucht a Kína-EU kereskedelmi és gazdasági vegyes bizottság idei ülésére érkezett a kínai fővárosba, ahol kiemelt téma volt az EU-s tagországok többsége által ellenzett, de az Európai Bizottság által mégis kezdeményezett büntetővám. A döntés szerint a jelenleg átmeneti 11,8 százalékos vámot megegyezés híján augusztus 6-án átlag 47,6 százalékra emelhetik.

Az európai biztos sajtóértekezletén bizakodónak mutatkozott, s úgy vélte, mindkét fél elkötelezett egy kölcsönösen elfogadható megoldás megtalálásában, de hozzátette, ez nem megy "egyik napról a másikra".

Kao Hu-cseng miniszter a technikai egyeztetést pozitívnak és konstruktívnak nevezte. Mint mondta, bízik abban, hogy mindkét fél rugalmasan, a gyakorlati szempontokat figyelembe véve áll a kérdéshez, hogy kiegyensúlyozott eredmény szülessen. Peking a vita kapcsán azt szorgalmazta: az EU vegye számításba a teljes kínai-uniós gazdasági együttműködés jelentőségét és ezzel kapcsolatos érdekeit.

Brüsszel 60 napot adott a kínai partnereknek arra, hogy elfogadható ajánlatot tegyen. Karel De Gucht korábban rendkívül határozottan állt ki a büntetővám mellett, amit azzal indokolt, hogy ellenkező esetben az európai gyártókat megfojtja a kínai dömping.

Az uniós vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a kínai gyártók jóval a bekerülési költségek alatt hozzák Európába termékeiket, ami lehetetlenné teszi az uniós vállaltokat és munkahelyek tízezreit veszélyezteti.

Kína szerint a lépés protekcionista, piacvédő intézkedés, amit Brüsszelben cáfolnak, azt a nemzetközi kereskedelmi szabályokkal összhangban lévőnek tartják. Peking ettől függetlenül első felindulásában jelezte, dömping- és szubvenciós vizsgálatot indít az európai borok ellen.

Európa eközben azt várja, hogy az érintett - napelemgyártó - kínai cégek mind az árak, mind a mennyiség tekintetében engedményeket tesznek. Az európai piacon a kínai áruknak már 80 százalékos a részesedésük, 2011-ben Kína, a világ legnagyobb gyártója, 21 milliárd euró értékben exportált napelemeket az uniós piacra.

forrás:/mti/