2013. ápr.
16
  Magyarország hatalmas árat fog fizetni
Kategória: egyéb hirek - Közzétette: nordi

Magyarország lidércnyomás a külföldi beruházók számára, az orbáni politika igencsak kockázatossá teszi az országot a befektetők szemében, írja a Financial Times.
A bírálók szerint a legutóbbi alkotmánymódosítás aláássa a demokráciát, a tőketulajdonosok számára viszont a legnagyobb aggályt a kormány és a külföldi energiacégek, illetve a bankok egyre inkább érlelődő viszálya jelenti.

A hatalom az év elején 10%-os árcsökkentést rendelt el a gáz- és áramszolgáltatóknál, miután korábban jelentős különadót vetett ki rájuk. Amikor az érintett cégek sikerrel támadták meg a döntést a bíróságon, az Országgyűlés úgy határozott, hogy a jövőben nem lehet megkérdőjelezni a felügyeleti hatóság határozatait. A kabinet közben visszaállamosította a gáztárolókat, ám az ellenoldal szerint kétséges, hogy ezáltal valóban javulnak-e tárgyalási pozíciói a Gazprommal szemben.

A szolgáltatók idáig nemigen fejtették ki nyilvánosan ellenvéleményüket, de ez mostanában változik. Az RWE regionális igazgatója kijelentette, hogy a kormány lépései példátlanok és teljes mértékben elfogadhatatlanok. Mint megjegyezte, a cégek nem fognak beruházni, amikor de facto közel vannak a kisajátításhoz.

A villany- és gázárak különben az uniós átlag alatt járnak, de a bérek igen alacsonyak, viszont a populista megközelítés javít a fiatal demokraták népszerűségén.
Az Eon egyik vezetője kifejtette, hogy az energiaárak a vásárlóerőhöz viszonyítva magasak, de a megoldás nem az, hogy veszteségbe taszítják a szolgáltatókat, ide átfogó reformok kellenek.

Budapest ehelyett egyoldalú, időnként eseti megoldáshoz folyamodik. Az egyik tanácsadó cég szakembere megdöbbentőnek nevezte, hogy a hatalom – politikájának keresztül-erőszakolására – átírta a törvényt, de közben nemigen volt tekintettel az igazságszolgáltatás függetlenségére vagy a tulajdon szentségére. A helyzet miatt a szolgáltatók visszafogják beruházásaikat, a bankok pedig a kölcsönzést. Nem ártana, ha a kormány együttműködőbb lenne. Mert a mostani politikával Orbán ugyan rövid távon megdobhatja a közkedveltségét, ám hosszú távon – beruházási célpontként és a gazdasági kilátásokat tekintve – hatalmas árat fog fizetni érte az egész ország.

forrás:/168ora/

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz