2013. márc.
20
  Nemet mondott Ciprus a betétesek megsarcolására
Kategória: európai gazdaság - Közzétette: nordi
Miután a nap során több ciprusi párt is egyértelmûsítette, hogy nemmel szavaz majd a betétek külön illetékkel való megsarcolásáról, az esti szavazáskor valóban elutasítást kapott az EU-s mentõcsomag egyik feltétele. Az ilyen jellegû elutasító döntés (ahogy a betétek megsarcolása is) példátlan az eurózóna történetében. Egyelõre nem világos, hogy most mi a következõ lépés az ügyben, azaz ki fog engedni a kötéltáncban (EU, Ciprus, Oroszország). A ciprusi elnök mindenesetre még a szavazás borítékolható eredménye elõtt bejelentette, hogy van B-terv. A pénzügyminiszter jelenleg Moszkvában van, az EKB pedig egyelőre életben tartja a ciprusi bankokat. A ciprusi parlament csütörtökig berekesztette ülését, így gyors rendezésre nincs esély. Ez pedig fenntarthatja a borongós nemzetközi befektetõi hangulatot.

Fontosabb részletek

•A hétvégén jelentették be, hogy Ciprus segítséget kap az Európai Uniótól
•A segítséghez azonban Ciprusnak saját forrásokat kell elõteremteni
•A legnagyobb izgalmakat a betétek egy részének "államosítása" váltotta ki
•A kamatadó bevezetése és a társasági adó emelése is a csomag része
•Bizonytalan, hogy a ma esti ciprusi parlamenti vita után végül szavaz-e a ház a betétekre kirótt egyszeri illeték mértékérõl
•Elsõsorban a kisbetétesek körül forog a vita, az õ terhelésük bankrohamot idézhet elõ
•Csütörtök lehet az "igazság napja": kinyitnak a bankok és a tõzsde

•Ha nem sikerül dönteni a mentõcsomagról, az önrész elõteremtésére az államosítás eszközéhez nyúlhat Ciprus
•A ciprusi pénzügyminiszter cáfolta a saját lemondására vonatkozó, ma délután megjelent beszámolókat
•Az orosz miniszterelnök-helyettes szerint õk közép távon összességében nyerhetnek a mostani ciprusi fejleményekkel
•Ciprusnál pattog a labda: látszólag elhúzódhat az ügy, de a bankok csütörtökön kinyitnak, az állami hitelezõk órája pedig ketyeg...


És akkor most hogyan tovább?

A bankbetétek megadóztatásának nicosiai parlamenti elutasítása után Ciprus ellenjavaslatára várnak az euróövezeti országok pénzügyminiszterei. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter ugyanakkor sajnálkozásának adott hangot a ciprusi parlamenti döntés miatt.

A legfrissebb hírek szerint a parlamenti döntés után Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök mintegy 30 perces telefonbeszélgetést folytatott Vlagyimir Putyin orosz államfővel. A nicosiai állami televízió közlése szerint megállapodtak abban, hogy hamarosan találkoznak.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter késő esti televíziós nyilatkozatában sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy a ciprusi parlament elutasította a mentőcsomagban foglaltakat. Hozzátette ugyanakkor: az elmúlt időszakban megfelelő intézkedések születtek annak érdekében, hogy a ciprusi döntés ne legyen negatív kihatással a többi euróövezeti tagállamra. Schäuble úgy vélte, hogy Ciprus különleges eset, a valutaunióban nagysága, továbbá pénzügyi szektorának struktúrája miatt egyedülállónak számít. "Éppen ezért a ciprusi helyzet egyetlen más euróövezeti ország helyzetéhez sem hasonlítható" - jelentette ki, hozzátéve: az eurócsoport által javasolt program továbbra is az asztalon marad.

forrás:/portfolio/mti/


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz